Beschrijving
Viu Manent Merlot Reserva
Colchagua, Chili
Cabriz Encruzado Reserva
Dão, Portugal
Klimaat/Terroir
Een klimaat met warme zomers en koude winters. De bodems bestaan uit graniet, met een bovenlaag van grind en klei.
Vinificatie
De rijpe druiven worden bij aankomst in de vinificatiekelder direct ontsteeld en gekneust. De helft van de druiven ondergaat vergisting in roestvrijstalen tanks, de andere helft in vaten van Frans eikenhout. Na fermentatie volgt 3 maanden battonage.
Druiven
encruzado
Alcohol percentage
13,00%
Geur & Smaak
Originele wijn met aroma’s van peer en perzik, vanille, lichte hazelnoot en een lange ronde nasmaak.
Serveersuggestie
Te serveren als aperitief en of bij lichte voorgerechtjes, zachte kazen, vis, schelp- en schaaldieren.
Weetje
Encruzado is een hoogwaardig wit inheems druivenras dat wijnen voortbrengt met een licht “vetje” zoals chardonnay dat wel kan doen.
De huidige generatie Portugese wijnproducenten is ambitieus en timmert flink aan de weg. Ze houdt de tradities in ere, maar omarmt óók vernieuwing. De Portugese wijnbouw is continu in ontwikkeling en de mogelijkheden blijken onbegrensd. Zo worden rode wijnen steeds fruitiger en verteerbaarder en verschijnen er ook steeds meer frisse witte wijnen op de markt. De combinatie van inheemse druivenrassen met de nieuwste technieken en internationale kennis levert eigenzinnige kwaliteitswijnen op. Niet voor niets worden ze in toenemende mate ontdekt door wijnliefhebbers die op zoek zijn naar moderne wijnen met een geheel eigen karakter. Cabriz maakt dit soort wijnen inmiddels al bijna dertig jaar en was in de in de jaren negentig een van de belangrijkste pioniers in de Dão.
In de glooiende heuvels aan de gelijknamige rivier bouwde Cabriz onlangs een gloednieuwe winery die van alle moderne technieken voorzien is. Het domein heeft nu bovendien een proeflokaal en een fantastisch restaurant waar de wijnen geserveerd worden bij regionale gerechten uit de Beiras. Het proeflokaal en het restaurant zijn geopend voor publiek en voor de ware wijn- en spijsliefhebber een omreis waard!